Kérdés: A normálisnál magasabb PSA érték egyértelműen a prosztatarák jele?

Válasz: Nem.
Fontos a PSA érték emelkedésének mértéke és számos más vizsgálati eredmény is.  Extrém magas értékeknél a daganat jelenléte több, mint valószínű, azonban számos esetben a megemelkedett PSA érték más - nem rosszindulatú - okból alakul ki, mint pl. az egyik leggyakoribb urológiai diagnózis esetén, a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásnál.
A PSA érték az urológus szakorvos eszköztárának egyik hasznos paramétere, kiértékeléséhez minden esetben urológiai vizsgálat és szakorvosi konzultáció szükséges.

 

Kérdés: Szeretném megvizsgáltatni a prosztatámat, de félek a klasszikus urológiai vizsgálattól. Fontos a végbélen keresztüli tapintás?

Válasz: Igen, amennyiben a prosztatáról teljes képet szeretnénk kapni. Bár kissé idejétmúlt vizsgálatnak tűnhet, valójában nem az. Ma is ez az egyetlen vizsgálat, amikor az urológusnak esélye van benyomást szerezni a prosztata szerkezetéről, annak felszínéről, konzisztenciájáról, esetleges kivizsgálást igénylő keményebb tapintatú területekről, göbökről vagy éppen gyulladás jeleiről.
A vizsgálat végbélen keresztüli kivitelezésének egyetlen nyomós oka az emberi test felépítésében, anatómiájában rejlik, konkrétan a végbél falának közvetlen szomszédságában helyezkedik el a prosztata, mely ezáltal könnyen vizsgálhatóvá válik. Bárcsak minden fontos szervünk ilyen könnyen tapintható lenne! Mellesleg - ha gyulladás nem áll fenn - a vizsgálat rövid időt vesz igénybe, egyáltalán nem fájdalmas, ugyanakkor máshogyan nem elérhető, sokszor felbecsülhetetlen információval szolgál a vizsgáló orvosnak.

Kérdés: Az urológus a "férfiak nőgyógyásza", így nőként nincs is dolgom az urológia rendeléssel?

Válasz: De még mennyire, hogy van.
Természetesen nők esetében az urológia úgynevezett "határterületi szakma" a nőgyógyászattal. Sok esetben szükség lehet nőgyógyász kollégával való konzultációra is - az adott tünetek függvényében. 
Túl a nemektől függetlenül kialakuló megbetegedéseken, mint pl a vese, húgyhólyag daganatos vagy éppen kőképződéssel járó állapotai, nőknél például tipikusan jóval gyakrabban fordul elő a húgyhólyag fertőzéses alapon kialakuló gyulladása, a "cisztitisz" avagy húgyhólyag hurut, mely csípő, égő fájdalommal, gyakori kismennyiségű vizeletürítéssel járó akut megbetegedés.

Kérdés: Vizsgálat előtt érdemes a WC-re elmenni, pisilni?

Válasz: Kifejezetten nem.
Egyrészt, amennyiben a panaszok olyan jellegűek, hogy kivizsgálásukhoz ultrahang vizsgálatra is szükség van, akkor a húgyhólyag vizsgálatához szükség van a hólyagban lévő megfelelő mennyiségű vizeletre. Ez az ultrahang fizikai tulajdonságain alapszik, egyszerűen folyadék kell ahhoz, hogy megfelelően látható legyen a húgyhólyag, a prosztata és egyéb járulékos képletek.
Másrészt, ha a panaszok kivizsgálásához szükséges vizelet teszt elvégzése vagy bakteriológiai tenyésztésre mintavétel, akkor ahhoz szintén szükséges tudni vizeletet produkálni. 

Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy mint oly sokszor, itt is az arany középút az irányadó. Nem érdemes a vizsgálatra készülve hosszú órákig visszatartani a vizelést, mert az fals eredményeket, túlnyúlt hólyagot, egyéb nem reális eredményeket adhat a vizsgálat során. Elég, ha a vizsgálati időpont előtt 1-2 órával már nem ürít vizeletet és a folyadékbevitelt sem viszi túlzásba ezen idő alatt.

Kérdés: Valószínűleg felfáztam, csíp a vizeletem pisiléskor, mit tegyek?

Válasz: Jelentkezzen mielőbb urológiai szakvizsgálatra, hogy időben megfelelő kezelést kapjon. 
Ne kezdjen el saját elgondolás alapján antibiotikumot szedni, mert értékelhetetlenné teszi a szükséges vizsgálatok eredményét. Hozzon magával egy kis üvegben vagy flakonban reggeli "középsugaras" (a vizelés közepe táján vett) mintát.
Ezután fogyasszon bőségesen folyadékot.
A tőzegáfonya és hasonló készítmények a visszatérő húgyúti fertőzések megelőzésére használhatók bizonyos esetekben.
A kialakult fertőzést már nem tudják meggyógyítani. Mindenképp szükséges a szakorvosi vizsgálat és a javasolt kezelés betartása. Így nagyon hamar tünetmentesek, néhány nap alatt pedig gyógyultak lehetünk.