top of page

Kérdés: Hólyagkatétert kaptam. Használatával kapcsolatban szeretnék pár kérdésre választ kapni. Kerekesszékben töltöm a nappalokat, nem tudom mi a jó elhelyezése a katéter zsák csövének, túl hosszú.

Hogyan kell megfelelően elhelyezni, hogy ne törjön meg, ne akadályozza meg a folyadék áramlását?

A felfogatása a zsáknak mivel történjen?

Éjszaka és nappal tiszta vizelet, estére néha véres foltok a csőben, mennyire gond ez?

Milyen tüneteknél kell gyógyszeres kezelés hólyaggyulladásra?

Előfordult kis szúrás a hólyagban, néha olyan érzés, hogy van erős vizelési inger, de nem enged. A hólyagkatéterezéssel kapcsolatos bármilyen hasznos tanácsot örömmel vennék.


Válasz: Bár mára már sok alternatívája van, az adott esettől és októl függően, vannak esetek, amikor az állandó hólyagkatéter a legjobb vagy egyetlen megoldás. Az "állandó" szó a katéter folyamatos jelenlétére utal a húgyhólyagban, szemben az ideiglenes vagy éppen egyszerhasználatos katéterekkel.

Általános szabályok az állandó ballonkatéterekkel kapcsolatban:

  • a vizeletgyűjtő zsák elhelyezése tetszőleges helyen, de a húgyhólyag illetve a katéter szintjénél mindig alacsonyabban kell hogy elhelyezkedjen, mivel a vizelet, mint folyadék a gravitáció révén kell hogy lefolyjon a katéterzsákba. Leggyakrabban a combra, lábszárra kerül felfüggesztésre, egyszerűen egy géz vagy puha anyagú kötöző zsinórral (erre vannak gyárilag lyukak elhelyezve a katéterzsák szélén) vagy segédeszközként beszerezhető speciális katéterzsák felfogató műanyag kerettel, gumiszalaggal. Fontos, hogy a műanyag vizeletlevezető cső ne törjön meg, hurkolni, ívben hajlítani lehet, de élesen megtörni nem szabad, mivel így a vizelet leáramlása elakadhat.

  • Az olykor megjelenő kisebb bevérzés eredhet a katéterrel járó enyhe fertőzésből, az azt kísérő gyulladások által kiváltott kisebb kapilláris ér vérzésekből. Amennyiben ez nem szűnik vagy túl gyakran észlelhető, mindenképp javasolt ennek kivizsgálása, kontrollja.

  • Minden állandó katéterviselés esetén jelen van egy enyhe alsó húgyúti fertőzés, mely akár a legszigorúbb odafigyelés és steril körülmények között történő katéterbehelyezés esetén is átlagosan 2 hét elteltével bekövetkezik. A baktériumok ilyenkor a katéter - "mint idegentest" - felszínén kialakuló hártya vékonyságú biofilm rétegben élnek. Ilyen esetekben a fertőzés - szakmai irányelvek szerint - nem kezelendő, mivel az antibiotikum nem képes elérni, kezelni a katéter felszínén élő baktériumokat. Fontos, hogy ez a fajta fertőzés nem okoz különösebb tüneteket sem, illetve, hogy katétert viselők vizeletmintája minden esetben fertőzést mutat a vizeletteszteken.

  • Azonban van néhány speciális eset, amikor a katéter mellett létrejött húgyúti fertőzés is antibiotikum kezelést igényel. Ilyen esetek, ha fokozódó fájdalom alakul ki, vagy kifejezetten erős alhasi fájdalom észlelhető vagy felső húgyúti fertőzés tünetei jelentkeznek (pl erős vesetáji, deréktáji fájdalom). Kezelendő a katéter mellett kialakuló fertőzés továbbá láz esetén, fennálló terhesség mellett is.

  • A katéterviseléskor érezhető gyakori vizelési inger, egyfajta "ál"- vagy "hamis" vizelési inger, mivel ilyenkor nagyobb mennyiségű vizelet nem látszik ürülni, ugyanakkor a sürgető vizelés ingeréhez hasonló inger érezhető. Ennek oka, hogy a katéter ballonja (mely a katétert nem engedi kicsúszni a húgyhólyagból a húgycsövön keresztül) éppen a hólyagalapon foglal helyet, ott ahol az un. "trigonum" háromszög alakú területe foglal helyet. Nos, éppen ez az a terület, ahol alapesetben a vizelési inger képződik és ennek jele az agy felé közvetítődik, figyelmeztetve minket arra, hogy lassan ideje vizeletet üríteni. Ez normális viszonyok között kb 300 ml (3 deciliter) mennyiségű vizeletmennyiségnél kezdődik érződni, a vizeletnyomás hólyagalapra kifejtett ingere által. Katéterviselés mellett ehhez az érzéshez a hólyag kis idő elteltével alkalmazkodik és egyre kevésbé lesz zavaró.

  • Mindezek mellett a katéterballon mozgása a hólyagban, illetve a katéter csövének apró elmozdulásai a húgycsőben bármikor okozhatnak kisebb kényelmetlenségeket, irritációt, diszkomfort érzést a húgycsőben, mivel alapvetően a katéter egy un." idegentest", ami nem testünk része, ugyanakkor fontos szerepe révén hosszútávon, biztonsággal és egyszerűen megvédi a hólyagot és a vesék funkcióját a károsodástól, mely katéter nélkül előbb utóbb óhatatlanul bekövetkezne.

  • Végezetül, jó ha tudjuk, hogy a latex alapanyagú katéterek 1 hónapon belül, míg a modern elvárásoknak megfelelő 100% szilikon anyagú vagy szilikon bevonatú katéterek 3 hónapon belül cserélendők. Soha ne várja meg a javasolt csere időtartam teljes hosszát, a biztonság kedvéért mindig foglaljon időpontot a katéter cseréjére 1-2 héttel előbbre, mint a katéter viselhető időtartama!

Kérdés: A normálisnál magasabb PSA érték egyértelműen a prosztatarák jele?

Válasz: Nem.
Fontos a PSA érték emelkedésének mértéke és számos más vizsgálati eredmény is.  Extrém magas értékeknél a daganat jelenléte több, mint valószínű, azonban számos esetben a megemelkedett PSA érték más - nem rosszindulatú - okból alakul ki, mint pl. az egyik leggyakoribb urológiai diagnózis esetén, a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásnál.
A PSA érték az urológus szakorvos eszköztárának egyik hasznos paramétere, kiértékeléséhez minden esetben urológiai vizsgálat és szakorvosi konzultáció szükséges.

 

Kérdés: Szeretném megvizsgáltatni a prosztatámat, de félek a klasszikus urológiai vizsgálattól. Fontos a végbélen keresztüli tapintás?

Válasz: Igen, amennyiben a prosztatáról teljes képet szeretnénk kapni. Bár kissé idejétmúlt vizsgálatnak tűnhet, valójában nem az. Ma is ez az egyetlen vizsgálat, amikor az urológusnak esélye van benyomást szerezni a prosztata szerkezetéről, annak felszínéről, konzisztenciájáról, esetleges kivizsgálást igénylő keményebb tapintatú területekről, göbökről vagy éppen gyulladás jeleiről.
A vizsgálat végbélen keresztüli kivitelezésének egyetlen nyomós oka az emberi test felépítésében, anatómiájában rejlik, konkrétan a végbél falának közvetlen szomszédságában helyezkedik el a prosztata, mely ezáltal könnyen vizsgálhatóvá válik. Bárcsak minden fontos szervünk ilyen könnyen tapintható lenne! Mellesleg - ha gyulladás nem áll fenn - a vizsgálat rövid időt vesz igénybe, egyáltalán nem fájdalmas, ugyanakkor máshogyan nem elérhető, sokszor felbecsülhetetlen információval szolgál a vizsgáló orvosnak.

Kérdés: Az urológus a "férfiak nőgyógyásza", így nőként nincs is dolgom az urológia rendeléssel?

Válasz: De még mennyire, hogy van.
Természetesen nők esetében az urológia úgynevezett "határterületi szakma" a nőgyógyászattal. Sok esetben szükség lehet nőgyógyász kollégával való konzultációra is - az adott tünetek függvényében. 
Túl a nemektől függetlenül kialakuló megbetegedéseken, mint pl a vese, húgyhólyag daganatos vagy éppen kőképződéssel járó állapotai, nőknél például tipikusan jóval gyakrabban fordul elő a húgyhólyag fertőzéses alapon kialakuló gyulladása, a "cisztitisz" avagy húgyhólyag hurut, mely csípő, égő fájdalommal, gyakori kismennyiségű vizeletürítéssel járó akut megbetegedés.

Kérdés: Vizsgálat előtt érdemes a WC-re elmenni, pisilni?

Válasz: Kifejezetten nem.
Egyrészt, amennyiben a panaszok olyan jellegűek, hogy kivizsgálásukhoz ultrahang vizsgálatra is szükség van, akkor a húgyhólyag vizsgálatához szükség van a hólyagban lévő megfelelő mennyiségű vizeletre. Ez az ultrahang fizikai tulajdonságain alapszik, egyszerűen folyadék kell ahhoz, hogy megfelelően látható legyen a húgyhólyag, a prosztata és egyéb járulékos képletek.
Másrészt, ha a panaszok kivizsgálásához szükséges vizelet teszt elvégzése vagy bakteriológiai tenyésztésre mintavétel, akkor ahhoz szintén szükséges tudni vizeletet produkálni. 

Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy mint oly sokszor, itt is az arany középút az irányadó. Nem érdemes a vizsgálatra készülve hosszú órákig visszatartani a vizelést, mert az fals eredményeket, túlnyúlt hólyagot, egyéb nem reális eredményeket adhat a vizsgálat során. Elég, ha a vizsgálati időpont előtt 1-2 órával már nem ürít vizeletet és a folyadékbevitelt sem viszi túlzásba ezen idő alatt.

Kérdés: Valószínűleg felfáztam, csíp a vizeletem pisiléskor, mit tegyek?

Válasz: Jelentkezzen mielőbb urológiai szakvizsgálatra, hogy időben megfelelő kezelést kapjon. 
Ne kezdjen el saját elgondolás alapján antibiotikumot szedni, mert értékelhetetlenné teszi a szükséges vizsgálatok eredményét. Hozzon magával egy kis üvegben vagy flakonban reggeli "középsugaras" (a vizelés közepe táján vett) mintát.
Ezután fogyasszon bőségesen folyadékot.
A tőzegáfonya és hasonló készítmények a visszatérő húgyúti fertőzések megelőzésére használhatók bizonyos esetekben.
A kialakult fertőzést már nem tudják meggyógyítani. Mindenképp szükséges a szakorvosi vizsgálat és a javasolt kezelés betartása. Így nagyon hamar tünetmentesek, néhány nap alatt pedig gyógyultak lehetünk.

bottom of page