top of page
Keresés

Urológia és Ultrahang

Az ultrahang vizsgálat napjainkban elhagyhatatlan, szerves részét képezi minden urológiai alapvizsgálatnak.


Egy teljeskörű urológiai vizsgálat részeként ultrahang segítségével megítélhető a prosztata nagysága, alakja, megközelítőleg a szerkezete, abban esetleges elváltozások.


A húgyhólyag kontúrja, falvastagsága, illetve - bizonyos mérethatártól - esetleges kinövések, hólyagfal kiöblösödések, egyéb szerkezeti elváltozások. A vizelés utáni maradék vizelet mennyiségének meghatározása is fontos diagnosztikai eszköz lehet számos urológiai betegségben (prosztata túltengés, bizonyos inkontinencia típusok, stb.)


A vesék alakja, mérete, esetleges üregrendszeri vizeletpangás, tágulat, gyulladás, bizonyos méret feletti vesekövek jelenléte is meghatározható, illetve a vesekéreg megjelenéséből a vesefunkcióra, esetleges nefrológiai betegségekre is lehet indirekt módon következtetni.


Kiemelkedő fontosságú és kivételesen nagy pontosságú az ultrahang vizsgálat a heredaganatok diagnosztikájában, mely speciálisan leginkább a 20-30 éves korosztály betegsége. Emellett láthatóvá válnak egyéb jóindulatú, de sokszor tüneteket okozó elváltozások is (pl: here vízsérv, mellékhere gyulladás, mellékhere ciszták, visszértágulat, stb.)


Látható tehát, hogy a körültekintő és alapos urológiai kivizsgálás nem nélkülözheti az ultrahang vizsgálatot, mely mindegyik magánrendelési helyszínünkön elérhető.


6 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page