top of page
Keresés

Minden amit a Potenciazavarról tudni érdemes
A potenciazavar vagy más néven merevedési zavar, orvosi nevén erectilis dysfunctio (erektilis diszfunkció) bármely életkorban előfordulhat a szexuálisan aktív férfiaknál.

Okai szerteágazóak és körülbelül fele-fele arányban pszichés eredetűek illetve szervi eredetűek lehetnek.

Gyakori tévhit, hogy fő oka a tesztoszteron hiány lenne. Természetesen ez is szerepel az okok között, de a gyakorlatban elenyésző esetben látni a merevedési zavar hátterében.

Ezzel szemben a legfőbb vezető okai, mondhatni a toplista első három helyén a:


  • Magas vérnyomás vagy annak gyógyszeres kezelése

  • A Diabétesz (cukorbetegség) és

  • A Dohányzás (illetve egyéb életviteli okok)


állnak, melyekben egy fontos közös tényező az érfal károsodása. Ez ugyanis magasan a leggyakoribb szervi oka a merevedési zavarnak. Az erekcióért felelős barlangos testek vérrel való feltöltődése két nagyon kis átmérőjű artérián keresztül történik, melyek elsőként reagálnak bármilyen érkárosodásra, sokszor előbb, mint a szív koszorús erei. Ezért kérdez néha rá akár a kardiológus is a potenciazavar meglétére. Számára is fontos információt jelent ez az erek állapotára vonatkozóan.

Az érelmeszesedés folyamata többé kevésbé mindannyiunkat érint harmincas éveink közepétől kezdődően. Ennek a folyamatnak a kimenetele 50-70 éves korra nagyban függ az életmódtól is, úgy mint étkezés, mozgás, dohányzás, alkohol és egyéb alapbetegségek esetleges jelenléte.

Amennyiben valamennyi fenti tényező kizárható (és egyébként a rutin kivizsgálás részeként is), úgy mindenképp érdemes az esetleges tesztoszteron hiány irányába további kivizsgálást kezdeményezni. Emellett nem elhanyagolható az okként szereplő vagy éppen az idők során rárakódott pszichés faktor sem. Ennek kivizsgálása szakpszichológus, szexuálpszichológus segítségével lehetséges.


A merevedési zavar kezelése az esetek többségében megoldott. Amennyiben lehetséges, mindig az okot kezeljük. Amennyiben annak kezelése nem lehetséges vagy a kivizsgálás ideje alatt áthidaló megoldás szükséges, úgy tabletták szedésével nagyon effektíven helyreállítható az erektilis funkció.

Azon ritka esetekben, amikor a tabletták nem adnak megfelelő javulást, számos egyéb megoldás is rendelkezésre áll.

Merevedési zavar esetén mindenképpen érdemes urológus szakorvost felkeresni, mert a probléma az esetek többségében kezelhető és minden esetben kivizsgálandó!

Idősebb korban teljes mértékben szubjektív megítélés tárgya a szexuális élet. Nincs meghatározott életkor, amikor erről már "le kellene mondani". Amíg motiváció van, addig teljesen egészséges a szexualitás megélése is.


A szexualitás nem luxus, nem extra kedvtelés, hanem az egészséges élet fontos része!


*Normál erekció. Ugyanazon hímvessző ernyedt és teljesen merev állapotban.


A normál erekció alapfeltétele a barlangos testek vérrel való telődése, melynek azonban elengedhetetlen kritériuma az egészséges érrendszer, csak ebben az esetben érhető el mind az erekcióért felelős barlangos testek kifeszülése és a vénás kiáramlás átmeneti elzárása, mely utóbbi a merevedés megfelelő ideig való fenntartásának előfeltétele.

Emellett fontos az egészséges idegműködés is.

Mindezek összjátéka teremti meg a feltételeket a maximálisan kemény és kellő ideig fenntartható erekcióhoz.

58 megtekintés0 hozzászólás

コメント


bottom of page